
سیلیکون ولی (Silicon Valley) در بخش جنوبی خلیج سانفرانسیسکو در کالیفرنیای شمالی ایالات متحدهی آمریکا قرار گرفته است. این منطقه خانهی بسیاری از بزرگترین شرکتهای تکنولوژی دنیا از جمله اپل، سیسکو، گوگل، اچپی، اینتل و اوراکل است. این دره به این دلیل دره سیلیکون نامیده میشود که در ابتدا محل حضور بسیاری از تولیدکنندگان و نوآوران تولید تراشه بوده است، اما در نهایت به خاطر وجود کسبوکارهای مرتبط با تکنولوژیهای پیشرفته (High-tech)، سیلیکون نامیده شد. امروزه این نام اصطلاحا به صنعت تکنولوژیهای پیشرفتهی آمریکا اشاره دارد. با وجود توسعهی مراکز اقتصادی تکنولوژیهای پیشرفتهی دیگر در ایالات متحده و دنیا، سیلیکون ولی که یکسوم سرمایه گذاریهای خطرپذیر آمریکا را به خود اختصاص داده است، هنوز هم قطب پیشتاز نوآوری و توسعهی تکنولوژی پیشرفته محسوب میشود.
سیلیکون ولی از اوایل قرن بیستم به خانهی صنعت رو به رشد و پر جنبوجوش الکترونیک تبدیل شده است. این صنعت کار خود را با آزمایش و نوآوری در حوزههای رادیو، تلوزیون و نظامی آغاز کرد. دانشگاه استنفورد (Stanford)، شرکا و فارغالتحصیلهای این دانشگاه نقش محلی در پیشرفت این منطقه ایفا کردهاند.
همبستگی و اتحاد قوی منطقهای کمک بزرگی به رشد سیلیکون ولی کرد. از دههی ۱۸۹۰، رهبران دانشگاه استنفورد ماموریت خود را خدمت کردن به غرب و شکل دادن به مدارس بر همین اساس دانستند. از سوی دیگر، از آنجا که غربیهای آمریکا فکر میکردند اسباب استثمار شرقیهای این کشور شدهاند به تلاشهای خود برای ساخت یک صنعت بومی خودکفا افزودند. بنابراین، برای ۵۰ سال ابتداییِ توسعهی سیلیکون ولی، منطقهگرایی کمک کرد تا منافع دانشگاه استنفورد با منافع شرکتهای غربی فعال در زمینهی تکنولوژیهای پیشرفته همراستا شود.
در طول سالهای ۱۹۵۵ تا ۱۹۸۵، تحقیق و توسعه در زمینهی تکنولوژیهای حالت جامد در دانشگاه استنفورد پس از سه موج نوآوری صنعتی این امکان را برای این دست فعالیتهای دانشگاه فراهم نمود تا توسط شرکتهای خصوصی به ویژه آزمایشگاههای تلفن بل (Bell Telephone Laboratories)، نیمههادی شاکلی (Shockley semiconductor)، نیمههادی فیرچایلد (Fairchild Semiconductor) و زیراکس پارک (Xerox PARC) مورد حمایت قرار گیرد. در سال ۱۹۶۹، موسسهی تحقیقاتی استنفورد یکی از چهار گره اصلی تشکیلدهندهی آرپانت (ARPANET) که پیش از ظهور اینترنت شکل گرفت را راهاندازی کرد.
اولین بار در سیلیکون ولی بود که مدارهای مجتمع مبتنی بر سیلیکون، ریزپردازندهها و ریزکامپیوترها در کنار سایر تکنولوژیهای کلیدی توسعه پیدا نمودند و همچنین این دره برای بیش از ۴ دهه محل بسیاری از نوآوریهای کلیدی و مهمی بوده است که مرهون تلاشهای حدودا یکچهارم میلیون نفری کارکنان بخش فناوری اطلاعات است. سیلیکون ولی به واسطهی تجمیع تمامی علوم تکنولوژیکی جدید در یک منطقه، گردهم آمدن مهندسان و دانشمندان ماهر از دانشگاههای مهم، کمکهای مالی فراوان از بازارهای مطمئنی مثل وزارت دفاع، توسعهی یک شبکهی کارآمد از شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر و در گامهای ابتدایی، رهبری توسط دانشگاه استنفورد، توانست به عنوان قطب مهم نوآوری شکل بگیرد.
با ایرانیان موفق در سیلیکون ولی آشنا شوید.
دارا خسروشاهی: مدیرعامل سابق کمپانی مسافرتی «Expedia» و مدیرعامل کنونی اوبر.
علی و هادی پرتوی: علی هم مؤسس شرکت تبلیغات اینترنتی «LinkExchange» بوده و هادی نیز از هم مؤسسان کمپانی خدمات تلفنی «Tellme» است. این دو کمپانی بعدها توسط مایکروسافت خریداری شدند و جالب است بدانید که برادران پرتوی از سرمایه گذاران اولیه فیسبوک، دراپ باکس، اوبر، Airbnb ،Zappos و چندین استارتاپ دیگر بوده اند. این دو برادر همچنین مؤسسه غیرانتفاعی «Code.org» را نیز با هدف آموزش علوم کامپیوتر و برنامه نویسی به دانش آموزان راه اندازی کرده اند.
امیر خسروشاهی: هم مؤسس کمپانی هوش مصنوعی «Nervana» که به قیمت ۴۰۰ میلیون دلار توسط اینتل خریداری شد.
شروین پیشه ور: هم مؤسس و رئیس اجرایی هایپرلوپ وان و همچنین هم مؤسس و مدیر اجرایی مؤسسه سرمایه گذاری «Sherpa Capital». وی قبلاً مدیر اجرایی مؤسسه سرمایه گذاری «Menlo» بوده و سرمایه گذاری در اوبر و «Warby Parker» را رهبری نموده است. آقای پیشه ور بنیان گذار «WebOS» نیز بوده است.
پیر امیدیار: بنیانگذار eBay.
پژمان نوزاد: هم مؤسس و مدیر اجرایی شرکت سرمایه گذاری «Pear» که در استارتاپ هایی مانند LendingClub ،Gusto ،Guardant Health ،Philz Coffee ،DoorDash، دراپ باکس و چندین نمونه دیگر سرمایه گذاری کرده است. آقای نوزاد همچنین در گذشته تحت همکاری با شرکت سرمایه گذاری «Amidzad» (عمیدزاد) در PayPal نیز سرمایه گذاری کرده است.
آرش فردوسی: هم مؤسس و مدیر فناوری دراپ باکس.
امید کردستانی: مدیر تجاری ارشد سابق گوگل و رئیس اجرایی کنونی توییتر.
باب ماینر: هم مؤسس «Oracle».
کیوان بیک پور: هم مؤسس و مدیر اجرایی «Periscope» که توسط توییتر خریداری شد.
بابی یزدانی: هم مؤسس و مدیر اجرایی شرکت های سرمایه گذاری «Cota Capital» و «Signatures Capital» که از این طریق در گوگل، دراپ باکس، اوبر، Bonobos، Bina، Salesforce و چند شرکت دیگر سرمایه گذاری کرده است. او اخیرا کمپانی نرم افزاری «Saba Software» را تأسیس کرده و سهام آن را در اختیار دارد.
بابی یزدانی
سعید عمیدی: بنیانگذار و مدیرعامل مرکز فناوری «Plug and Play» که یکی از بزرگترین مؤسسات حمایت از استارتاپ ها و سرمایه گذاری اولیه در سیلیکون ولی است.
شان راد: بنیانگذار Tinder.
لیلی صرافان: مدیرعامل کمپانی خدماتی «Home Care Assistance» با بیش از ۶۵۰۰ کارمند و بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار درآمد سالانه.
علی روغنی: مدیرعامل پروژه «Continuity» به ارزش یک میلیارد دلار برای شتابدهنده استارتاپ «YCombinator». آقای روغنی پیش از این در پست مدیر مالی ارشد پیکسار و همچنین مدیر مالی ارشد و مدیر اجرایی ارشد توییتر نیز فعالیت کرده بود.
کامران الهیان: رئیس و هم مؤسس شرکت سرمایه گذاری چندمرحله ای «Global Catalyst Partners» که پیش از این کمپانی تولیدکننده نیم رسانای «Cirrus Logic» و چند شرکت دیگر در این زمینه را تأسیس نموده است.
محسن معظمی: مدیر اجرایی شرکت فناوری «Columbus Nova». وی قبلاً یکی از مشاوران ارشد کمپانی سیسکو بوده و پیش از آن نیز شرکت سیستم های تجاری استنفورد را بنا نهاده که توسط «Kurt Salmon» خریداری شده است.
محسن معظمی
شین تجارتی: مدیرعامل بخش کشورهای در حال توسعه کمپانی هانیول (Honeywell). کمپانی مذکور در فهرست فورچون ۱۰۰ رتبه ۷۳ را در اختیار دارد.
حسین اسلامبولچی: مدیر عامل سابق آزمایشگاه ها و همچنین مدیر فناوری بین المللی سابق AT&T.
فرهاد محیط: کارآفرین و بنیانگذار استارتاپ های Flipagram ،BizRate و Shopzilla که همگی به فروش رفته اند.
علی وهاب زاده: هم مؤسس و مدیرعامل «Chariot» که توسط فورد خریداری شد.
داریان شیرازی: بنیانگذار پلتفرم تبلیغاتی «Radius» برای کسب و کارهای کوچک که موفق به جذب سرمایه ۸۰ میلیون دلاری شد.
فرزاد ناظم: مدیر فناوری سابق یاهو که در حال حاضر به همراه همسرش نوشین هاشمی مدیریت چند سازمان خیریه و غیرانتفاعی را بر عهده دارد.
سالار کمانگر: مدیرعامل سابق یوتوب و هفتمین کارمندی که پس از آغاز فعالیت گوگل به این کمپانی پیوسته بود.
سالار کمانگر
پدرام کیانی: مدیر مهندسی اوبر.
بیژن ثابت: شریک اصلی سرمایه گذاری شرکت «Spark Capital» در توییتر و تامبلر.
شاهین فرشچی: شریک کمپانی «Lux Capital» در سرمایه گذاری روی کمپانی های فعال در زمینه فناوری های عمیق.
تورج پرنگ: مشاور ارشد بخش توسعه سازمانی کمپانی خدمات اینترنتی «GoDaddy»، مدیر اجرایی سابق پلتفرم وکیل یابی آنلاین «UpCounsel»، مشاور ارشد بخش استراتژی «Webs» و بنیانگذار پلتفرم ارتباطی «Jaxtr».
شایان زاده و الکس مهر: بنیانگذاران پلتفرم دوست یابی «Zoosk» با درآمد سالانه ۱۸۰ میلیون دلار.
بابک پهلوان و نیما اصغربیگی: بنیانگذاران پلتفرم «CleverSense» که توسط گوگل خریداری شد و این دو به استخدام کمپانی مذکور درآمدند.
امین ذوفنون: مشاور ارشد توسعه سازمانی فیسبوک و مدیر توسعه سابق گوگل.
امین ذوفنون
مکس گیزور: سهامدار ارشد شرکت سرمایه گذاری «Charles River» و مدیر توسعه سازمانی سابق سیسکو.
نرگس بنی اسدی: بنیانگذار و مدیرعامل شرکت فناوری «Bina» متخصص در امور اطلاعات زیستی که توسط کمپانی سوئیسی «Roche» (سازنده دارو و تجهیزات پزشکی) خریداری شد.
کیوان مهاجر: بنیانگذار و مدیرعامل شرکت «SoundHound» که در زمینه پردازش زبان طبیعی فعالیت داشته و موفق به جذب ۷۵ میلیون دلار سرمایه شده است.
حسام اسفندیارپور: بنیانگذار و مدیرعامل «Genapsys» متخصص در زمینه ژنتیک با جذب سرمایه ۴۵ میلیون دلاری.
مصطفی رونقی: مدیر فناوری کمپانی «Illumina» فعال در حوزه توالی یابی ژنتیک با ارزش بازار ۲۸ میلیارد دلار.
امیرعلی طلاساز: هم بنیانگذار و رئیس کمپانی فناوری های سلامت «Guardant» که اخیراً برای پروژه تشخیص سرطان از طریق آزمایش خون موفق به جذب ۵۵۰ میلیون دلار سرمایه شد.
نیما قمصری: مدیرعامل پلتفرم مالی «Blend» که توانسته ۱۶۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند.
نیما قمصری
علیرضا طهماسب همچنین در ادامه به معرفی نسل بعدی کارآفرینان موفق ایرانی-آمریکایی پرداخت و از آنها تحت عنوان “ستارگان در حال طلوع” یاد کرد:
فالون رز فاطمی: بنیانگذار و مدیرعامل «Node.io» با سرمایه ۱۸ میلیون دلار. فاطمی پیش از این جوان ترین کارمند گوگل بود.
آراد رستم پور: بنیانگذار و مدیرعامل «ZenHealth» و هم بنیانگذار «SocialShield» که توسط آویرا خریداری شده است.
سام معتمدی: سرمایه گذار مؤسسه سرمایه گذاری «Greylock Partners» و بنیانگذار مرکز آموزشی «Guru Labs».
یاسمین رضوی: سرمایه گذار مؤسسات «Spark Capital»، «Index Ventures» و «McKinsey».
پارسا سلجوقیان: معاون ارشد مؤسسه سرمایه گذاری «Institutional Venture Partners» و معاون ارشد سابق «SnapChat».
پیام بنازاده: هم مؤسس و مدیرعامل «Capella Space» که با جذب ۱۲ میلیون دلار سرمایه به تأمین زیرساخت های پروژه های فضایی می پردازد.
پیام بنازاده
علی کاشانی: بنیانگذار «Lux.io» فعال در زمینه هوش مصنوعی که توسط «PostMates» خریداری شد و کاشانی اکنون در این شرکت مشغول به کار است.
مهدی صمدی: بنیانگذار «Solvvy»، شرکتی که با استفاده از هوش مصنوعی خدمات مدیریت ارتباط با مشتری ارائه داده و با معرفی در وال استریت ژورنال، توانسته ۴٫۵ میلیون دلار سرمایه جذب کند.
مریم ضیائی و شادی صابری: بنیانگذاران استارتاپ سلامتی «iSono Health» که توسط Ycombinator حمایت می شود.
احسان سعیدی و دانیال احیائی: بنیانگذاران «Gate Labs» تولیدکننده قفل های هوشمند.
بن نادر: بنیانگذار و مدیرعامل «Butterfleye» فعال در زمینه امنیت سایبری با بیش از ۴ میلیون دلار سرمایه.
بابک علمیه: بنیانگذار و مدیرعامل استارتاپ «Nascent Objects» که توسط فیسبوک خریداری شد.
دنیل احمدی زاده: بنیانگذار پلتفرم خدمات مشاور املاک «Riley» با بیش از ۳ میلیون دلار سرمایه و حمایت YCombinator.
پدیده کمالی زارع و کاوه وجدانی: بنیانگذاران پلتفرم نرم افزاری «Darmiyan» برای تشخیص آلزایمر.
و در نهایت جوان ترین ستاره در حال طلوع با ۱۵ سال سن، سروش قدسی:
سروش قدسی: جوان ترین بنیانگذاری که به Ycombinator پیوسته و استارتاپ مشتری یابی «Silk.ai» را تأسیس کرده است.